Βιογραφικό Νέστορα Κουράκη

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΑΙ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΣΤΟΡΑ Ε. ΚΟΥΡΑΚΗ

 

Ο Νέστωρ Ε. Κουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι έγγαμος με την αρχιτέκτονα-μηχανικό Ευρυδίκη Κουράκη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του με άριστα το 1971. Επίσης, σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το αντίστοιχο πτυχίο το 1973, ενώ παράλληλα εκπλήρωσε επί 26 μήνες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό (1971-1973). Στη συνέχεια μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ Γερμανίας και απέκτησε εκεί το Διδακτορικό του Δίπλωμα στο Ποινικό Δίκαιο με βαθμό άριστα μετά πλείστου επαίνου – summa cum laude to 1977. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής, που εκδόθηκε από τη Nomos Verlag το 1978, ήταν τα Κοινωνικο-ηθικά Ορια του Δικαιώματος της Αμυνας κατά το Γερμανικό και Ελληνικό δίκαιο. Επίσης, παρακολούθησε εξειδικευμένες σπουδές Εγκληματολογίας στο Παρίσι και, μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, έλαβε το Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών (DEA) Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Παρισίων ΙΙ το 1977 και το Δίπλωμα του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας Παρισίων το 1979. Οι μεταπτυχιακές αυτές σπουδές πραγματοποιήθηκαν με υποτροφίες, αντίστοιχα, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών D.A.A.D. και της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Παρέμεινε στη Γερμανία επί διετία (1978-1980), εργαζόμενος επιστημονικά στο Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ για το Αλλοδαπό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διορίσθηκε το 1981 Επιστημονικός Συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1984, με τη μονογραφία του για τα Οικονομικά Εγκλήματα, εξελέγη ομόφωνα Υφηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής. Από το 1993 και έως την αφυπηρέτησή του το 2014 υπηρέτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ειδικότερα στον Τομέα Ποινικών Επιστημών ως Καθηγητής α΄ βαθμίδας. Πέρα από τη διδασκαλία των καθαρώς εγκληματολογικών μαθημάτων (εγκληματολογία, σωφρονιστική – ποινική καταστολή, ανακριτική, δικαστική γραφολογία κ.λπ.), εισήγαγε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη διδασκαλία και τριών ακόμη νέων μαθημάτων. Πρόκειται για τα μαθήματα του δικαίου οικονομικής εγκληματικότητας, της αντεγκληματικής πολιτικής και της έμφυλης εγκληματικότητας, για τα οποία συνέγραψε ή επιμελήθηκε σχετικά εγχειρίδια, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την ανάπτυξη των τριών αυτών ποινικών κλάδων και στη χώρα μας.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχθηκε πρόσκληση και επελέγη να διδάξει μαθήματα ποινικών επιστημών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου και εργάζεται από το 2014.

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Άγιδος Ταμπακοπούλου» (1974) για την εργασία του «Περί Καταχρήσεως Δικαιώματος» και από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με το βραβείο «Κ. Τσιριμώκου» (1985) για τη συμβολή του «στην προσπάθεια για την εξύψωση του ποινικού Βήματος».

Εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Fellow) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εργάσθηκε ερευνητικά και συνδιοργάνωσε σεμινάριο αντεγκληματικής πολιτικής μαζί με τον εκεί Καθηγητή Roger Hood (1996, 1997), ενώ έχει ακόμη διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ιταλίας και έχει προσκληθεί κατ’ επανάληψη στην Κύπρο από το 1991 για διαλέξεις και συμμετοχή σε συνέδρια. Επίσης, το 2012 εξελέγη τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, με έδρα το Salzburg Αυστρίας.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Έκδοσης του νομικού περιοδικού «Ποινικός Λόγος» (2001-2011). Επίσης είναι συνδιευθυντής της δίγλωσσης επιστ. σειράς «Μελέτες Ευρωπαϊκής Νομικής Επιστήμης/ Εuropean Studies in Law» (εκδ. Α.Ν. Σάκκουλα, από το 1999), ενώ επί 14 έτη (2001-2015) διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτού του Εργαστηρίου (http://old.law.uoa.gr/crime-research/ )περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Τριανταένας τόμοι εκδόσεων για όλο το φάσμα της εγκληματολογικής επιστήμης (με χορηγό τον εκδότη κ. Αντ. Σάκκουλα), εικοσιοκτώ ελληνόφωνα και επτά αγγλόφωνα τεύχη του μοναδικού στην Ελλάδα δωρεάν προσβάσιμου ηλεκτρονικού εγκληματολογικού περιοδικού «The Art of Crime” (www.theartofcrime.gr), δεκάδες ημερίδες και συνέδρια, πανεπιστημιακά σεμινάρια κλινικής ψυχολογίας και δικαστικής γραφολογίας, τακτική συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κοινωνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, και πάνω από δεκαπέντε επιστημονικές έρευνες σε κρίσιμα εγκληματολογικά θέματα, όπως τα ζητήματα της ευθανασίας και της διαφθοράς/ δωροδοκίας. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι δραστηριότητες αυτές πραγματώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια κυρίως με εθελοντική εργασία φοιτητών, συνεργατών και διδασκόντων, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια για την προώθηση των ποινικών επιστημών.

Κατά καιρούς του ζητήθηκε και δέχθηκε να αναλάβει δημόσια αξιώματα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Χώρα. Διετέλεσε έτσι αρχικά μέλος (2004) και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος (2008) του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έως τη λήξη της θητείας του το 2011. Επίσης, υπήρξε ιδρυτικός Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (2005-2009), στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκαν συνέδρια, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα, εκδόθηκαν βιβλία (http://www.niotho-asfalis.gr/na/) και επιτεύχθηκε η σύσταση και λειτουργία 100 περίπου τοπικών συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας. Ακόμη, εχρημάτισε –άνευ αμοιβής- ιδρυτικός Πρόεδρος του Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακισμένων «Επάνοδος» (2007-2010), μέσω του οποίου τέθηκαν για πρώτη φορά οι βάσεις για την παροχή από το Κράτος βοήθειας και στήριξης σε κρατούμενους που αποφυλακίζονται (παροχή πληροφοριών και συμβουλευτική, χρηματικά επιδόματα, διευκόλυνση για διαμονή σε ξενοδοχεία και για εξεύρεση εργασίας, δημιουργία ιστοσελίδας: www.epanodos.org.gr, διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω κοινωνικών μηνυμάτων, έκδοση οδηγού χρήσιμων πληροφοριών «Μετά την Αποφυλάκιση», κ.λπ.). Τέλος, από το 2013 και έως το 2015 ορίσθηκε Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σώματος του Εθν. Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ορισμένες από τις εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν στις συνεδρίες αυτού του οργάνου και σε ad hoc συνέδρια με αντικείμενο τη διαφθορά δημοσιεύθηκαν το 2015 σε ειδικό τόμο, με συνεπιμέλεια από τον ίδιο και την Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη και με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση και Διαφθορά. Το Πρόβλημα και οι Τρόποι Επίλυσής του» (εκδ. Αντ.Ν. Σάκκουλα, 2015).

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης σε δύο Διακομματικές Επιτροπές της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα (1994 και 2009), και Πρόεδρος της Επιτροπής που εξασφάλισε τα αναγκαία κονδύλια και προχώρησε στην ανέγερση υπερσύγχρονης εκτυπωτικής και βιβλιοδετικής μονάδας στη Φυλακή Κορυδαλλού (1992-1993). Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Έχει επίσης χρηματίσει μέλος Δ.Σ. του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), της Ένωσης Σφακιανών και του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών. Είναι, ακόμη, μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, όπως της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, της Association international de Droit pénal και της European Association of Criminology.

Πέραν από τη θεωρητική μελέτη του εγκληματικού φαινομένου, διενήργησε και σημαντικές έρευνες, κυρίως στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών, στην περίοδο κατά την οποία υπήρξε διευθυντής του. Ειδικότερα, διατέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας για τη «Βία στα Ελληνικά Γήπεδα» (1986-1988), της οποίας τα πορίσματα παρουσιάσθηκαν σε έκθεση με τον τίτλο «Report on the incidence and violence at Greek sports stadiums» προς την 13η άτυπη διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει ακόμη οργανώσει και διευθύνει επιστημονικές έρευνες για τις φυλακές ανηλίκων (1993-1994), για τις γυναικείες φυλακές (1994-1996), για τους πρώην ανηλίκους κρατουμένους (1999-2002: επαναληπτική έρευνα -follow-up), για τις συμμορίες ανηλίκων στην Ελλάδα (2002-2004), για το πρόβλημα της ευθανασίας (2005-2007) για τον φόβο του εγκλήματος σε περιοχές της Αθήνας (από κοινού με την Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, 2006-2008) και για τις στάσεις των Ελλήνων φοιτητών στο θέμα της διαφθοράς (2014).

Περαιτέρω, συμμετέσχε, ως εκπρόσωπος της Ελλάδος, σε συνδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εγκληματολογίας, φυλακών, διαφθοράς (GRECO), παραβατικών ανηλίκων, αντεγκληματικής πολιτικής και πρόληψης της εγκληματικότητας (EUCPN), καθώς επίσης στις συνόδους των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Ατομικά Δικαιώματα και για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Επίσης έχει λάβει μέρος ως εθνικός εισηγητής σε συνέδρια της Διεθνούς Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Συνεδρίου Συγκριτικού Δικαίου.

Από πλευράς νομοπαρασκευαστικού έργου, συμμετέσχε στις Επιτροπές που κατήρτισαν τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 2776/1999), τον αναθεωρημένο νόμο περί Ναρκωτικών (ν. 2161/1993), τον αναθεωρημένο Αθλητικό Νόμο, ως Πρόεδρος (ν. 3057/2002), καθώς και τους δύο νόμους για την Αναθεώρηση του Δικαίου των Ανηλίκων (ν. 3189/2003 και ν. 3860/2010), ενώ προετοίμασε επίσης τις διατάξεις που ενσωματώθηκαν με το ά. 26 ν. 2915/2001 στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ά. 533 επ.) για την αποζημίωση των αδίκως καταδικασθέντων και έλαβε μέρος, με εισηγήσεις για ποινολογικά θέματα, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα (2006-2009).

Παράλληλα με τις διδακτικές, ερευνητικές και συγγραφικές του δραστηριότητες, άσκησε και δικηγορία, λαμβάνοντας μέρος σε ποινικές δίκες ή εκπονώντας γνωμοδοτήσεις.

Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 35 βιβλίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα εξής: «Θεωρία της Ποινής» (2008), «Ποινική Καταστολή» (ε΄ έκδ., 2009 σε συνεργ. με Νικ. Κουλούρη), «Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων» (2004 και νέα έκδοση 2012), «Τα Οικονομικά Εγκλήματα» (γ΄ έκδ., 2007 σε συνεργ. με Δημ. Ζιούβα), «Εγκληματολογικοί Ορίζοντες» (τ. Α΄, Β΄, β΄ έκδ. 2005), «Σωφρονιστική Νομοθεσία» (με Κ. Δ. Σπινέλλη – δ΄ έκδ., 2001), «Συμβολές στη Μελέτη της Ανακριτικής» (επιμ.) (β΄ έκδ. 2005), «Εμφυλη Εγκληματικότητα. Ποινική και Εγκληματολογική Προσέγγιση του Φύλου» (επιμ.) (β΄έκδ. 2009), «Κατάχρησις Δικαιώματος» (1978), «Αντεγκληματική Πολιτική» (επιμ. έκδοσης, 4 τόμοι: 1994, 2000, 2002 και 2003, οι τρεις τελευταίοι με επιμ. Νικ. Κουλούρη), «Έφηβοι Παραβάτες και Κοινωνία» (δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά, 1998), «Τα κοινωνικοηθικά όρια του δικαιώματος της άμυνας» (στα γερμανικά, 1978), κ.ά. Έχουν επίσης δημοσιευθεί περί τις 190 αυτοτελείς εργασίες και μελέτες του (στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά) σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους ή πρακτικά συνεδρίων. Σε πρωτοποριακές για την εποχή τους εργασίες του, εισηγήθηκε σημαντικές καινοτόμες ιδέες και θεωρίες, όπως τη θεωρία για τη συνθετική εγκληματολογία ως μέσο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ «παραδοσιακής» και «νεωτεριστικής» εγκλημαολογίας (αρχικά το 1985), τη θεωρία της θεσμικής δυσλειτουργίας ως υπόβαθρο για τη συνολική ερμηνεία σύγχρονων μορφών της νεανικής παραβατικότητας (αρχικά το 1987), την ιδέα για τη δημιουργία της ποινικής εθνοψυχολογίας ως κλάδου των ποινικών επιστημών που θα μπορούσε να εξηγήσει την αποδοχή ή όχι ξένων ποινικών νομοθεσιών από ορισμένα έθνη-κράτη (το 1982), καθώς και την ανάγκη της εγκληματολογίας να στραφεί -σε επίπεδο πρόληψης- προς την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών (το 2010).

Σημειώνεται ότι πέρα από τα βιβλία του με καθαρά νομικό (ποινικό ή/και εγκληματολογικό) χαρακτήρα, έχει ασχοληθεί και με θέματα αρχαιοελληνικού πολιτισμού και βυζαντινής στρατηγικής. Καρπός αυτών των ενδιαφερόντων του υπήρξαν και τα έργα: «Κλασικά Ιδεώδη για μια Σύγχρονη Παιδεία» (2009), με πρόλογο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, και «Διαχρονικές αρχές βυζαντινής στρατηγικής και τακτικής» (2012), με πρόλογο του αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειου Μαρκεζίνη και με επίλογο του Καθηγητή Σπ. Τρωιάνου.

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ:

 1. Περί της εννοίας του επικίνδυνου εις την δημοσίαν τάξιν, Ποινική Επιθεώρησις 1: 1970, 783-789.
 2. Αντιθέσεις και Αρμονία, Αθήναι 1971 (σειρά πρώτη δημοσιευμάτων Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, αρ. 55), σσ. 27.
 3. Πλάνη και ιδιότητες παρ’ Αριστοτέλει, Νέον Δίκαιον, 27: 1971, 81- 84 και 165-169.
 4. Introduction à l’étude de la criminalité en col blanc, Revue de Science criminelle, 1974, 765-781.
 5. Réflexions sur la problématique de la criminalité en col blanc, Revue pénitentiaire et de Droit pénal, 1976, 263-278.
 6. Βάσεις και τάσεις της συγχρόνου αντεγκληματικής πολιτικής, Ποινικά Χρονικά ΚΗ΄ 1978, 1-11.
 7. Contribution à une analyse pluridisciplinaire de l’infanticide, Revue pénitentiaire et de Droit pénal, 1978, 345-362.
 8. Zur sozialethischen Begründung der Notwehr. Die sozialethischen Schranken des Notwehrrechts nach deutschem und griechischem Strafrecht, Baden – Baden: Nomos Verlagsgesellschaft, 1978 (Rechtsvergleichende Untersuchungen zur gesamten Strafrechtswissenschaft: Folge 3, Band 4), σσ. 134.
 9. Σχολιασμένη απόδοση στην ελληνική της μελέτης του Hans-Heinrich Jescheck: Strafrechtsreform in Deutschland- Allgemeiner Τeil, με τίτλο «Η Μεταρρύθμισις του Ποινικού Δικαίου της Γερμανίας, Γενικόν Μέρος», Ποινικά Χρονικά ΚΖ΄ 1977, 713-741.
 10. (Individual) Self-Defence, Contribution to the project of an international Penal Code, πολυγρ. Paris 1977, σσ. 12.
 11. Η κατάχρησις δικαιώματος κατά το ιδιωτικόν και δημόσιον δίκαιον (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1974), Αθήναι: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1978, σσ. 190.
 12. Βιβλιοκριτική παρουσίαση της εργασίας: Η.-Η. Jescheck / G. Grebing (Hrsg.), Die Geldstrafe im deutschen und ausländischen Recht, 1978, Ποινικά Χρονικά Λ΄ 1980, 701-704.
 13. Struktur- und Auslegungsaspekte des angelsächsischen Strafrechts, Goltdammer’s Archiv für Strafrecht (GA), 1981, 533-557.
 14. Τα Οικονομικά Εγκλήματα. Βασικά ζητήματα της οικονομικής εγκληματικότητος και του οικονομικού ποινικού δικαίου, Αθήναι: Α. Ν. Σάκκουλας 1982 (σειρά «Ποινικά», αρ. 13), σσ. ΧΧ + 274 και νεότερη έκδοση 1998. Το 2007 έγινε σε συνεργασία με τον Δημ. Ζιούβα τρίτη έκδοση του έργου, το οποίο κυκλοφορεί πλέον τρίτομο: α’ τόμος (Ι) με το γενικό μέρος (σσ. 351), β’ τόμος (ΙΙ) με το ειδικό μέρος (συλλογικό έργο στο οποίο μετέσχαν 10 συγγραφείς: σσ. 487) και γ’ τόμος με το παράρτημα κειμένων (σσ. 245).
 15. Συνεργασίες στην «Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπαίδεια Υδρία» από το 1981. Περιλαμβάνονται τα λήμματα: «Βεκκαρίας», «Βρασμός ψυχικής ορμής», «κάθειρξη», «καταναλωτής», «καταστρατήγηση νόμου» κ.λπ.
 16. «Η Ποινική Καταστολή μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος», Αθήναι / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλας, α΄ εκδ. 1984, σσ. ια΄ + 260˙ β΄ έκδ. 1985, σσ. ιστ΄ + 360 με Πρόλογο Ιωάννη Μιχ. Δασκαλοπούλου. Τέταρτη έκδοση: 2005: ΧΧV + σσ. 495 και πέμπτη έκδοση 2009: σσ. ΧΧV + 545, σε συνεργασία με Ν.Κ. Κουλούρη (Aθήνα/Θεσσαλονίκη: εκδ. Σάκκουλα).
 17. Die Möglichkeiten einer kriminalpolitischen Anwendung des Umgehungsbegriffes, συμβολή στο «Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γ. Λιτζερόπουλο», Αθήνα (εκδ. Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών) 1985, τ. Α΄, σ. 215-271 (με επιλεγόμενα στην ελληνική γλώσσα).
 18. Pour une Ethnopsychologie pénale. Remarques sur les rapports entre l’ Ethnopsychologie et la Sociologie pénale, περ. L’ Année sociologique 1982, P.U.F. 1983, 391-414.
 19. Conception et principes du Droit pénal économique de la Grèce, Rapport national (adjoint) – Grèce, Revue Internationale de Droit pénal, 54: 1983, τευχ. 1 & 2, 331-370.
 20. Wirtschaftsdelikte in Griechenland: Erscheinungsformen und Kriminalpolitik, in: Karlhans Liebl (Hrsg.), Internationale Forschungsergebnisse auf dem Gebiet der Wirtschaftskriminalität, Phaffenweiler: Centaurus Verlagsgesellschaft, 1987, 73-86.
 21. Οικονομικά Εγκλήματα και Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο. Εισαγωγικές παρατηρήσεις στο συλλογικό έργο «Επιλογή Ειδικών Ποινικών Νόμων. Σύντομες ερμηνευτικές παρατηρήσεις» με εκδ. επιμέλεια του Τομέα Ποινικών Επιστημών στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλας 1985, 52-74.
 22. Οι σύγχρονες προοπτικές της Εγκληματολογίας, «Αρμενόπουλος» ΛΗ΄ 1985, 925-928 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, Α΄, 2005, 51-61.
 23. Ανήλικοι Παραβάτες και Ποινική Δικαιοσύνη. Σκέψεις για μια επανεξέταση του ισχύοντος ποινικού δικαίου των ανηλίκων, Νομικό Βήμα 34: 1986, 175-179.
 24. Το «έγκλημα» της αλητείας (άρθρο 480 Ποιν. Κ.). Σκέψεις γύρω από ένα πρόβλημα της αντεγκληματικής μας πολιτικής, Δελτίο Εγκληματολογικής Ενημέρωσης», 1: 1986, τευχ. 2, σ. 3-8 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, Α΄, 2005, 103-114.
 25. Συνεργασίες στην «Επιθεώρηση Νομολογίας», Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1989-2000 (π.χ. το λήμμα « Τύπος – Ποινικό Δίκαιο»).
 26. Βιβλιοκρισίες: G. Kaiser / Η. – Kerner / Fr. Sack / H. Schellhoss (Hrsg.), Kleines Kriminologisches Wörterbuch, 1985 και A. Eser / B. Huber (Hrsg.), Strafrechtsentwicklung in Εuropa, 1985, «Δ.Ε.Ε» 1986/1 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 229-235.
 27. Εισαγωγικές παρατηρήσεις στην απόφ. 96 της 9.4/ 8.6 1981 του ιταλ. Συντ. Δικαστηρίου, «Αρμενόπουλος» Μ΄ 1986, 836-837.
 28. Ποινικό Δίκαιο και Ουτοπία. Ανακοίνωση που έγινε στο VI Διεθνές Ανθρωπιστικό Συμπόσιο της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, 1984, «Πρακτικά» του Συμποσίου, 1986, σ. 151-160 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 2005, 3-16) (πρβλ. και κατωτ., αρ. 161 και 184).
 29. Έκθεση για τη Βία στα Ελληνικά Γήπεδα. Πορίσματα από επτά ειδικότερες έρευνες και γενικά συμπεράσματα. Συμβολή στον Τιμητικό Tόμο που εκδόθηκε από το «Πάντειον» Πανεπιστήμιο στη μνήμη του Ηλία Δασκαλάκη, Αθήνα 1992, σ. 295-440 (βλ. τα πορίσματα αυτά με τους σχετικούς πίνακες και στο συλλογικό έργο “Αθλητισμός – Βία – Θυματοποίηση – Προστασία”, Πρακτικά Συμποσίου Ελληνικής Εταιρείας Θυματολογίας, 19.2.2001, Αθήνα 2002, 24-177). Τα πορίσματα αυτά παρουσιάσθηκαν επίσης σε έκδοση με τίτλο «Report on the Incidence of Violence at Greek Sports Stadiums» προς την 13η Άτυπη Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού των Χωρών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αθήνα, 31.5- 2.6.1988) και προς το «Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα» (Αθήνα, 17-19.2.1989).
 30. Η Αποκλιμάκωση της Ποινικής Καταστολής. Όροι και όρια (συμβολή στον Τιμητικό Τόμο « Μνήμη Ν. Χωραφά, Η. Γάφου, Κ. Γαρδίκα», του οποίου ο Ν. Κουράκης είχε και την εκδοτική επιμέλεια, τ. Β΄, Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1986, 153-185 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 98-130.
 31. Περί Βίας, εις: του ιδίου, Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄ 1991 (1989), 21-79 και σε νεότερη μορφή στο έργο Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 19-39.
 32. Φυλακή και Βία: Βίοι Παράλληλοι, Εισήγηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Θυματολογίας και του Εργαστηρίου Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής Θράκης την 16.5.1990 στην Αθήνα, «Πρακτικά» της Ημερίδας με θεματικό τίτλο «Σχέσεις δράστη – θύματος από θυματολογική σκοπιά», Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα 1991, 73-121 = Ποινικά Χρονικά ΜΑ΄ 1991, 129-158 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 3-46 = Μελέτες προς τιμήν του καθηγητή Αθαν. Κανελλοπούλου, τ. Β΄, Πειραιάς 1992, 1149-1194, όπου και «Υστερόγραφο για τις Ελληνικές Φυλακές».
 33. Προσωρινή κράτηση: δυσλειτουργίες ενός θεσμού (Με αφορμή την Συμβ. Πλημ. Θεσ. 1429/1986), Ποινικά Χρονικά ΛΣΤ΄ 1986, 625-629 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 199-210.
 34. Εισαγωγή στη Δικαστική Γραφολογία, Έγκλημα και Κοινωνία, Α΄ 1987, 99-107 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 211-226 = Συμβολές στη Μελέτη της Ανακριτικής, 2005, (κατωτ., αρ. 145), 155-182.
 35. Παραδόσεις Δικαστικής Ψυχολογίας, τευχ. Α΄ (από κοινού με τον Ι. Μ. Δασκαλόπουλο) Αθήνα / Κομοτηνή: Α. Ν. Σάκκουλας, 1987 = Συμβολές στη Μελέτη της Ανακριτικής, 2005, (κατωτ., αρ. 145), 21-47.
 36. Η ποινική καταστολή στο κατώφλι του 21ου Αιώνα. Επτά προτάσεις για ένα εναλλακτικό είδος ποινής, Έγκλημα και Κοινωνία, Α΄ 1987, 131-132 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 47-50.
 37. Σύγχρονος πολιτισμός και ανομία των νέων. Συμβολή στον Τιμητικό Τόμο «Προσφορά στον Γεώργιο Μιχαηλίδη – Νουάρο», Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα 1987, τ. Β΄, 117-139 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 75 – 97.
 38. Επιμέτρηση της ποινής και στιγματισμός του εγκληματία (παρέμβαση στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελλην. Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, 30.11-1.12.1985, στα «Πρακτικά» του Συνεδρίου, Αθήνα: Αφοί Π. Σάκκουλα, 1987, 227-228).
 39. Το Γερμανικό Ποινικό Δίκαιο (γενική μεταφραστική επιμέλεια, επεξεργασία συγκριτικών πινάκων και συγγραφή ορισμένων από τις συγκριτικές παρατηρήσεις στην ελληνική έκδοση του έργου του H.- H. Jescheck, Das Strafrecht der Bundesrepublik Deutschland, Eine Einführung), Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλας, 1987 (στη σειρά «Ποινικά» αρ. 25).
 40. Προσφορά και έργο του Ι. Μ. Δασκαλόπουλου, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του (από κοινού με την Κ. Δ. Σπινέλλη), Ποινικά Χρονικά ΛΖ΄ 1987, 689-691.
 41. Wirtschaftsdelikte in Griechenland. Erscheinungsformen und Kriminalpolitik, in: Karlhans Liebl (Hrsg.), Internationale Forschungsegebnisse auf dem Gebiet der Wirtschaftskriminalität, Pfaffenweiler: Centaurus, 1987, 73-86.
 42. Προλεγόμενα στο έργο «Πλάτωνος Νόμοι» (απόδοση Βασ. Μοσκόβη), Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1988, τ. Α΄, 1-6 και σε αναθεωρημένη μορφή με τον τίτλο «Η ποινική επικαιρότητα των πλατωνικών “Νόμων”», στον συλλογικό τόμο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλοσοφική και Νομική Σχολή), Πλάτωνος Νόμοι, Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (7-8.5.2001), Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2003, 23-29 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 17-25.
 43. Το πρόβλημα της ποινικής καταστολής στο έργο του Μισέλ Φουκώ, Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, ειδικό τεύχος 68 Α: 1988: Αφιέρωμα στον Ηλία Δασκαλάκη, 130-149 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, Α΄ 1991, 141-160 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 115-140 και σε περίληψη ως επίμετρο στην ελληνική μετάφραση του έργου του Φουκώ « Surveiller et punir » (Επιτήρηση και Τιμωρία), εκδ. Ράππα, Αθήνα 1989, 411-427.
 44. Ναρκωτικά και ελληνική πραγματικότητα. Εισαγωγή στο έργο «Ο Τοξικομανής Εγκληματίας» του Λάμπρου Καράμπελα, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1988, 21-67 και -σε αναθεωρημένη μορφή- στο έργο Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 108 – 138, στο περ. «Επίκεντρα», τευχ. 72, Αθήνα 1993 και σε νεότερη επικαιροποιημένη μορφή στο έργο Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 73-112.
 45. Σκέψεις για το πρόβλημα της σύγχρονης τρομοκρατίας, Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας, τεύχ. 1: Ιούνιος 1988, 123-131 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 179-187.
 46. Εισαγωγικό σημείωμα και παρουσίαση (στα γαλλικά) αποσπασμάτων της μελέτης του Δημητρίου Βικέλα «Le Philhellénisme en France», περ. «Τα Ψαρά», Απρ. – Ιουν. 1988, 14-17.
 47. Προς κατάργηση της θανατικής ποινής: Παλαιότερες εξελίξεις και σύγχρονες προοπτικές, Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας, τεύχ. 2, Δεκέμβριος 1988, 58-68 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 188-198.
 48. Εισαγωγικό Σημείωμα στο έργο του Cesare Beccaria «Περί αδικημάτων και ποινών» (μετάφραση Αδαμάντιου Κοραή), Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1989, σ. ΙΧ-ΧΧΙΙ.
 49. Βιβλιοκρισία στο έργο των Κ.Δ. Σπινέλλη / Αγλ. Τρωιάνου-Λουλά, Δίκαιο Ανηλίκων. Ποινικές ρυθμίσεις και εγκληματολογικές προεκτάσεις, Ποινικά Χρονικά ΛΗ΄ 1988, 335-336.
 50. Δυνατότητες σύγκλισης της ποινικής με την αστική διαδικασία. Παρέμβαση στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, 28-29.11.1987, στα «Πρακτικά» του Συνεδρίου, Αθήνα: Αφοί Π. Σάκκουλα, 1989, 142-145.
 51. Ο θεσμός του ασύλου στις αρχαίες ελληνικές πολιτείες, περ. «Πρόσφυγες», έκδοση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, τευχ. 2, Ιούλιος 1989, 17-18 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 31-36.
 52. Εισαγωγικό Σημείωμα στο έργο του Jean – Paul Marat «Σχέδιο Ποινικής Νομοθεσίας» (μετάφραση Αλέξανδρου Σινιόσογλου), Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1990, σ. ΙΙΙ-ΙΧ.
 53. Σωφρονιστική νομοθεσία (3η έκδοση 1995 από κοινού με την Κ. Δ. Σπινέλλη και σε συνεργασία με τον Ν. Κουλούρη και τον Ν. Τσούλο), Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, (α΄ έκδ. 1990, β΄ έκδ. 1992, δ΄ έκδ. 2001). Στις σελίδες 75-106 του έργου αυτού δημοσιεύεται η μελέτη του σ. «Συνολική αποτίμηση και σύνδεση με το παρελθόν του Κώδικα Βασικών Κανόνων για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων» (αναδημοσίευση της μελέτης στα «Σύγχρονα Θέματα» τεύχ. 41-42, Ιούνιος 1990, 82-92).
 54. Δίκαιο Ανηλίκων και Δικαιώματα του Ανθρώπου, Παλαιότερες και νεότερες τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εισήγηση προς το 42ο Διεθνές Σεμινάριο Εγκληματολογίας (Αθήνα 18-22.12. 1989), Πρακτικά του Σεμιναρίου με θεματικό τίτλο «Η στέρηση της ελευθερίας στο ποινικό σύστημα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1991, 387-419 (με γαλλική περίληψη) = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, 51-74 = Τιμητικός Τόμος «Χαριστήρια» στον Καθηγητή Ιωάννη Δεληγιάννη, τρίτος μέρος, Θεσσαλονίκη 1992, 591-616.
 55. Δικαιώματα του κατηγορουμένου στην στρατιωτική δικαιοσύνη, Παρέμβαση στο Γ΄ Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, 1-2.12.1989, στα «Πρακτικά» του Συνεδρίου, Αθήνα: Αφοί Π. Σάκκουλα, 1991, 132-147 = Νομικό Βήμα 38: 1990, 401-411.
 56. Έκθεση για την πρόσφατη εξέλιξη της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, «Χρονικά» Εργαστηρίου Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θράκης, τχ. 1, Ιανουάριος 1991, 35-46.
 57. Αιτιολογική Έκθεση και σχέδιο Νόμου με τίτλο «Σωφρονιστικός Κώδικας» που καταρτίσθηκαν από Επιτροπή των καθηγητών Στ. Αλεξιάδη, Ι. Πανούση και Αν. Καθηγητή Ν. Ε. Κουράκη με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης έπειτα από σχετική απόφαση του τότε Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Δικαιοσύνης Αθαν. Κανελλόπουλου, «Χρονικά» Εργαστηρίου Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θράκης, τευχ. 2, Μάρτιος 1991, σσ. 263.
 58. Η εργασία των κρατουμένων σε αναζήτηση μιας ταυτότητας. Σκέψεις με αφορμή το Νέο Σχέδιο Σωφρονιστικού Κώδικα 1991, «Χρονικά» Εργαστηρίου Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θράκης, τευχ. 3, Δεκ. 1991, 49-78.
 59. Η ουσιαστική έννοια του εγκλήματος ως έρεισμα για τη διάκριση γνησίων και μη γνησίων ποινών (ανακοίνωση στην Ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την 31.10.1991 εις μνήμην του καθηγητή Ιωάννη Δασκαλόπουλου), «Υπεράσπιση», τόμος 2/1992, 269-278 και σε επικαιροποιημένη μορφή στο έργο, Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 71-83.
 60. Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα 54-63γ ν. 2190/1920 (ποινικές διατάξεις ανωνύμων εταιρειών), στο συλλογικό έργο «Το Δίκαιο της Ανώνυμης Εταιρείας» με επιμέλεια της ύλης από τον Ευάγγελο Περάκη, τόμος Ιβ΄, σ. 503-518, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1992 = «Πρακτικά του Δ΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δίκαιου», Θεσσαλονίκη 1991, Αθήνα: Αφοί Π. Σάκκουλα, 1993, 131-151.
 61. Ποινικοί νόμοι «εν λευκώ» και αρχή της αναδρομικότητας (ά. 2 και 3 ΠΚ) (Σχόλια στην ΑΠ 1382/1990), Ποινικά Χρονικά ΜΑ΄ 1991, 577-580.
 62. L’ Εthnopsychologie entre la Sociologie pénale et le Droit pénal, στον Τόμο “Εγκληματολογία και Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική, Προσφορά Τιμής στην Αγλαΐα Τσήτσουρα”, Αθήνα/Θεσσαλονίκη: εκδ. Σάκκουλα, 2009, σ. 383–452 (μαζί με σύντομη ελληνική περίληψη του γαλλικού κειμένου).
 63. Ενημερωτικό σημείωμα για τη διεθνή επιστημονική κίνηση των ποινικών επιστημών, Ποινικά Χρονικά ΜΑ΄ 1991, 126-127.
 64. Βιβλιοκρισίες σε έργα των H. – H. Jescheck, A. Eser / B. Huber, A. Eser / K. Cornils, J. Meyer, K. D. Kerameus / Ph. J. Kozyris, Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄, 1991, σ. 227-229, 235-248.
 65. Συγγραφή λημμάτων για την εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάννικα» από το 1987. Λήμματα: «θανατική ποινή» (τ. 27, 268-270), «θρασύτητα κατά της αρχής» (τ. 28, 249), «καταδολίευση δανειστών» (τ. 32, 321-322), «κλοπή» (τ. 34, 158-160), «ληστεία» (τ. 38, 272-273), «μέτρα ασφαλείας» (τ. 42, 69-70), «μικτά ορκωτά δικαστήρια» (τ. 42, 183 επ.), «ορκωτά δικαστήρια» (τ. 44, 148-149), «ποινή» (τ. 49, 397 επ.), «ποινικό δίκαιο» (τ. 50, 7-8), «σωφρονιστική» (τ. 56, 269 επ.), «σωφρονιστικό σύστημα» (τ. 56, 270), «τοξικομανία – ναρκωτικά» (τ. 57, 329 επ.). Τα λήμματα αυτά επικαιροποιήθηκαν στη νεότερη έκδοση του 2007: “θανατική ποινή” (τ. 23, 135-140), “θρασύτητα κατά της αρχής” (τ. 24, 51- 53), “καταδολίευση δανειστών” (τ. 28, 14 – 16), “κλοπή” (τ. 29, 270- 274), “ληστεία” (τ. 38, 272-273), “μέτρα ασφαλείας” (τ. 42, 69-70), “μικτά ορκωτά δικαστήρια” (τ. 42, 183 επ.), “ορκωτά δικαστήρια” (τ. 44, 148-149), “ποινή” (τ. 49, 397 επ.), “ποινικό δίκαιο” (τ. 50, 7-8), “σωφρονιστική” (τ. 56, 269 επ.), “σωφρονιστικό σύστημα” (τ. 56, 270), “τοξικομανία-ναρκωτικά” (τ. 57, 329 επ.).
 66. Εγκληματολογικοί Ορίζοντες Α΄ (σε συνεργασία με την Αγλ. Τρωιάνου-Λουλά): Θεωρία και Πρακτική της Ποινικής Καταστολής (σσ. 264), Β΄: Ειδικά Εγκληματολογικά Θέματα (σσ. 154), Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1991.
 67. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις, Βιβλιογραφία και Επιμέλεια Νομολογίας για την Προσωρινή Κράτηση στο συλλογικό έργο «Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Σχόλια – Νομολογία» με εκδοτική ευθύνη των Χ. Καλαντζή, Γρ. Καλφέλη, Λ. Καράμπελα, Νεστ. Κουράκη και Λ. Μαργαρίτη, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1992, 340-382.
 68. Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα 50-78 και σχολιασμός των άρθρων 50-58 ΠΚ, στο συλλογικό έργο «Συστηματική Ερμηνεία Ποινικού Κώδικα» που εκδίδεται από τους Καθηγητές Γ. -Α. Μαγκάκη, Ν. Ανδρουλάκη, Κ. Σταμάτη, Δ. Σπινέλλη και Α. Ψαρούδα – Μπενάκη˙ αυτοτελές τεύχος: Αθήνα: Αφοί Π. Σάκκουλα, 1993, σσ. 165 και, σε επικαιροποιημένη μορφή, ως μέρος του συλλογικού έργου: τ. Α΄, άρθρα 1-133, Αθήνα: Δίκαιο και Οικονομία/Π.Ν. Σάκκουλας, 2005, 797-911.
 69. Η εξέλιξη της εγκληματικότητας στη σημερινή Ελλάδα, περ. «Αστυνομική Επιθεώρηση», Σεπτ. 1993, 562-566 και Οκτ. 1993, 626-631.
 70. Crime in Modern-Day Greece: An Overview (National Report), περ. «Χρονικά» Εργαστηρίου Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θράκης, τχ. 8, Δεκ. 1993, 61-80.
 71. Βιογραφίες επιφανών Σφακιανών: Γεώργιος Πυρουνάκης, εφημ. «Τα Σφακιά», 74/Νοέμβ. 1993-Γεν. 1994, 11 και 75/ Μάρτ.-Μάης 1994, 18.
 72. Αντεγκληματική Πολιτική (εκδοτική επιμέλεια), Αθήνα: Α. Ν. Σάκκουλας (σειρά «Ποινικά», αρ. 42), 1994, σσ. 486. Στις σ. 407-424 δημοσιεύεται η μελέτη του σ. «Προτάσεις για τον εξανθρωπισμό και εξορθολογισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος».
 73. Έκθεση για την Κατάσταση στις Ελληνικές Φυλακές και τις Δυνατότητες Βελτίωσης του Σωφρονιστικού Συστήματος της Χώρας (η Έκθεση καταρτίσθηκε από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος της Χώρας, με επιστημονικούς συνεργάτες τον Νέστορα Κουράκη και τον Ιάκωβο Φαρσεδάκη), Αθήνα: Τυπογραφείο της Βουλής, 1994, σσ. 47.
 74. Μνήμη Βασίλη Μοσκόβη: Ο Λυσίας και η εποχή μας, περ. «Ερμής» (περιοδικό του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, τχ. 28, Μάιος 1994, 21-22 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 27-29).
 75. Alternative Penal Sanctions in Greece (National Report), στο περ. «Asset Protection and Financial Crime», τ. 2: 1994, 257-264 = Revue Hellénique de Droit International, 47:1994, 437-444.
 76. Επιμέλεια Νομολογίας και Βιβλιογραφία των άρθρων 1-120 ΠΚ στο συλλογικό έργο «Ποινικός Κώδικας, Σχόλια – Νομολογία» με εκδοτική ευθύνη των Π. Κακκαλή, Νέστ. Κουράκη, Αντ. Μαγγανά και Ιάκ. Φαρσεδάκη, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 1995, 145-836. Στις σελίδες 23-34 δημοσιεύεται η μελέτη του σ. «Πολιτεύματα, Συντάγματα και Άσκηση της Εξουσίας στη Νεότερη Ελλάδα». Νεότερη επικαιροποιημένη έκδοση: 2000.
 77. Έρευνα στις Ελληνικές Φυλακές. Α΄: Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Ανηλίκων Κορυδαλλού και Κασσαβέτειας (από κοινού με τη Φωτεινή Μηλιώνη και Ερευνητική Ομάδα Φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών), Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλας (σειρά «Ποινικά», αρ. 44), 1995, σσ. 431.
 78. Το αίνιγμα της αρχαίας Ελίκης, περ. «Περισκόπιο της Επιστήμης», τχ. 188, Οκτ. 1995, 36-49 (πρβλ. και κατωτ., αρ. 93).
 79. Τηλεόραση και Βία: Εκλεκτικές Συγγένειες, στον συλλογικό τόμο «Δικαιοσύνη και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» (Πρακτικά του 1ου Νομικού Συνεδρίου του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών), Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα και Αφοί Π. Σάκκουλα, 1995, 159-163 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 243-249.
 80. Greece: Coping with EU Fraud, περ. «Journal of Financial Crime», τ. 4: July 1996, 78-84 (author’s participation to the Greek part of the «Eurofraud» Project, sponsored by the «European Documentation and Research Network on Cross Border Crime», 1995).
 81. Ο Φουκώ και η αναζήτηση λύσεων στα σωφρονιστικά προβλήματα, περ. «Μανδραγόρας», τχ. 10-11, Ιαν.-Απρ. 1996.
 82. Δυνατότητες βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος μέσα από τη νομοθετική οδό (συμβολή στον Τιμητικό Τόμο «Μνήμη ΙΙ Ι. Δασκαλόπουλου, Κ. Σταμάτη, Χρ. Μπάκα», του οποίου ο Ν. Κουράκης είχε και την εκδοτική επιμέλεια, τ. Γ΄, Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλας, 1996, 861-870).
 83. Φραγκοκάστελο και «Δροσουλίτες» περ. «Επτά Ημέρες» της «Καθημερινής της Κυριακής», 4.8.1996, 9-11.
 84. Το «Σωφρονιστήριο» της Κεφαλληνίας και η διαβίωση των κρατουμένων σ’ αυτό κατά τα τελευταία έτη της Αγγλοκρατίας (με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Γ. Μοσχοπούλου), συμβολή στον Τιμητικό Τόμο «Χαρμόσυνο Αριστόβουλου Μάνεση», τ. ΙΙΙ, 1998, 135-177 και, περιληπτικά: Το «Σωφρονιστήριο» της Κεφαλονιάς, στο περ. Ε – Ιστορικά, τχ. 214 (4.12.2003), 36-39.
 85. Τα δικαιώματα των κρατουμένων στην Ελλάδα. Μία (συνταγματική) επιταγή χωρίς αντίκρυσμα, περ. «Χρονικά» Εργαστηρίου Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θράκης, τχ. 10, Δεκ. 1996, 11-24.
 86. Η πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων στην Ελλάδα, εισήγηση στο Σεμινάριο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου με γενικό θέμα «Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου», Αθήνα 27.3.1996, δημοσιευμένο στον ομότιτλο τόμο με επιμ. Αγλαΐας Τσήτσουρα, Αθήνα / Κομοτηνή, Α.Ν. Σάκκουλας, 1997, 63-76.
 87. Παραβατικότητα Εφήβων και Αξίες στη Σύγχρονη Ελλάδα, ανακοίνωση στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Ένωσης Γαλλόφωνων Εγκληματολόγων, Αθήνα 16.5.1996, δημοσιεύθηκε στον τόμο «Εγκληματίες και Θύματα στο Κατώφλι του 21ου Αιώνα. Αφιέρωμα στη μνήμη Ηλία Δασκαλάκη» με επιμ. Ηρ. Δασκαλάκη κ.λπ., Αθήνα, Εθνικό Κέντρο Κοινων. Ερευνών, 2000, 335-357 και (με κάποιες παραλλαγές) στον τόμο «Προκλήσεις στη Σχολική Κοινότητα. Έρευνα και Παρέμβαση», με επιμ. Νικ. Πετρόπουλου κ.λπ., Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2000, 74-98.
 88. Απολογία της Αυτοκτονίας. Ένα πρώιμο ιταλόγλωσσο κείμενο του Ανδρέα Κάλβου, περ. «Μανδραγόρας», τχ. 14-15, Οκτ. 1996 – Φεβρ. 1997, 8-14 = Μνήμη Νίκου Σ. Φωτάκη, Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1997, 65-96 και σε άλλη μορφή με τον τίτλο «Το πρόβλημα της αυτοκτονίας και η προσέγγισή του από τον Ανδρέα Κάλβο», στο έργο «Εγκληματολογικοί Ορίζοντες», τ. Β΄, 2005, 55-72.
 89. Η βία στα ελληνικά γήπεδα μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας, ανακοίνωση στο 2ο Νομικό Συνέδριο Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, Αθήνα 19.4.1997 (Πρακτικά του 2ου Νομικού Συνεδρίου του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών), Αθήνα: Εκδ. Δίκαιο και Οικονομία/Π.Ν. Σάκκουλας, 1998, 153-188 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 137-161.
 90. Football Violence: Not only a British Problem, εισήγηση στο πλαίσιο σειράς σεμιναρίων που συνδιοργανώθηκαν από τους καθηγητές R. Hood και Ν. Κουράκη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά την περίοδο 30.4-1997-4.6.1997, στο: The Changing Face of Crime and Criminal Policy in Europe, edited by Roger Hood and Nestor E. Courakis, University of Oxford, 1999, 88-100 = στη European Journal on Criminal Policy and Research, 6: 1998, 293-302.
 91. Ποινή, λήμμα στον τόμο «Νομικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό» που εκδόθηκε υπό τη διεύθυνση του Κρατερού Μ. Ιωάννου από τις εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα / Κομοτηνή 1998, 790-802.
 92. Organized Crime – Country Report for Greece (εθνική εισήγηση στο προσυνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου 8-12.11.1997), Revue internationale de Droit pénal, τ. 69, 1998, 369-388.
 93. A contribution to the Search for Ancient Helike, σε: Τιμητικός Τόμος «Τιμαί Ιωάννου Τριανταφυλλοπούλου», Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2000, 23-38 = Dora Katsonopoulou / Steven Soter / Demetrius Schilardi, Αρχαία Ελίκη και Αιγιαλεία – Ancient Helike and Aigialeia, Πρακτικά Β΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Αίγιον, 1-3.12.1995, Αθήνα, 1998, 235-250 (πρβλ. και ανωτ., αρ. 78).
 94. Μνήμη Κωνσταντίνου Γ. Γαρδίκα (1896-1984). Η συμβολή του στην εγκληματολογική επιστήμη, Ομιλία στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 10.12.1997, ΠοινΧρ ΜΗ΄ 1998, 209-211 = Κωνσταντίνος Γαρδίκας, Ο Θεμελιωτής της Εγκληματολογίας στην Ελλάδα, Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2000, 37-45 (τόμος υπ’ αρ. 1 στη σειρά Δημοσιεύσεων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, με επιμ. Κ. Δ. Σπινέλλη).
 95. Έκθεση για την εξέλιξη της εγκληματικότητας στη σημερινή Ελλάδα περ. «Ποινική Δικαιοσύνη», 1998, 239-248 και (συμπλήρωμα για το έτος 1998), αυτόθι, 1999, 1036-1041.
 96. Ο θεσμός της αποζημίωσης καταδικασθέντων ή (προσωρινά) κρατηθέντων που μετέπειτα αθωώθηκαν, περ. «Υπεράσπιση» 1998, 483-498 = Τιμητικός Τόμος για τον Γ.-Α. Μαγκάκη με επιμέλεια G. Bemmann / Δ. Σπινέλλη, Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1999, 501-516.
 97. Juvenile delinquents and society. A study of the fundamental values, institutions and juvenile delinquency in Greece, Έφηβοι παραβάτες και Κοινωνία. Θεμελιώδεις αξίες, θεσμοί και νεανική παραβατικότητα στην Ελλάδα (δίγλωσση έκδοση, αρ. 1 στη σειρά Μελέτες Ευρωπαϊκής Νομικής Επιστήμης // European Studies in Law), Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1999, σσ. 183.
 98. Το οργανωμένο έγκλημα. Φαινομενολογία του προβλήματος και δυνατότητες αντιμετώπισής του στην Ελλάδα, στα «Πρακτικά του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου» της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, Κομοτηνή 23-25.10.1998, Αθήνα: Π. Ν. Σάκκουλας, 2000, σ. 173-193 = περ. «Ποινική Δικαιοσύνη», 1999, 1017-1026 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 213 – 232.
 99. Το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος στην Ελλάδα, Προλεγόμενα στην Ελληνική έκδοση του βιβλίου του W.C. Gilmore, Βρόμικο Χρήμα, Αθήνα: Παπαζήσης, 1999, 17-21.
 100. Τα ναρκωτικά στη «Βαλκανική Οδό», Επισημάνσεις για μιαν άλλη «Καταιγίδα στα Βαλκάνια», Επιλεγόμενα στη Διημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Έγκλημα και Διακίνηση Ναρκωτικών. Διαβαλκανική Συνεργασία για την Πρόληψη Εξαρτησιογόνων Ουσιών» (20-21.11.1998), στο: Δελτίο Ενημέρωσης για το Ερευνητικό Έργο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τχ. 12, Ιούνιος 1999, 63-65 = Ναρκωτικά: Δρόμοι Προσφοράς – Δρόμοι Πρόληψης, Διαβαλκανική Διημερίδα, Αθήνα – Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001, σ. 161- 166 (τόμος υπ’ αρ. 2 στη σειρά Δημοσιεύσεων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, με επιμ. Κ. Δ. Σπινέλλη, Λ. Κροκίδη) = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 117-120.
 101. Η ανθρωποκτονία χθες, σήμερα, αύριο. Βασικά πορίσματα του Εγκληματολογικού Συμποσίου με θέμα «Διεπιστημονική προσέγγιση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 18-19.5.1998): «Ποινική Δικαιοσύνη», 1999, 1151-1154 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 43-54.
 102. Δυνατότητες δημιουργίας και λειτουργίας πανεπιστημιακών μονάδων για απόδημους Έλληνες στην Ελλάδα, στα Πρακτικά του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Αχαιών (Πάτρα 17-19.7.1998), Πάτρα: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, 1999, 153-156.
 103. Αντεγκληματική Πολιτική ΙΙ (εκδοτική επιμέλεια, με τη συνεργασία του Ν. Κ. Κουλούρη), Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα (σειρά «Ποινικά», αρ. 59) 2000, σσ. 519, όπου και η μελέτη του σ. «Ο μετέωρος ρόλος του εγκληματολόγου στη χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής» = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 141-147 (πρβλ. κατωτ., 162).
 104. Παραβατικότητα εφήβων 1983-1996. Συμπεράσματα μιας έρευνας, περ. «Ποινική Δικαιοσύνη» 2000, 185-186.
 105. Το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλειά του, περ. «Συνήγορος» Ιαν.-Φεβρ. 2000, 185-186 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 159-169.
 106. Πολιτικοί πρόσφυγες και παροχή ασύλου στην Ελλάδα (παρατηρήσεις στην ΤριμΠλημΓυθ 271/1997), περ. «Ποινική Δικαιοσύνη» 2000, 1079-1080.
 107. Το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα σήμερα, περ. «Ποινική Δικαιοσύνη», 2000, 644-654 και σε εμπλουτισμένη μορφή στο έργο Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 163-204 και στην αγγλική γλώσσα υπό τον τίτλο «Financial Crime in Greece today», ως συμβολή στον Τιμητικό Τόμο «Οι Ποινικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα – Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Διονύσιο Σπινέλλη», Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001, 269-292, του οποίου ο Ν. Κουράκης είχε και την εκδοτική επιμέλεια = European Journal on Criminal Policy and Research, 9: 2001, 197 – 219.
 108. Προλεγόμενα στο βιβλίο του Π. Παπαϊωάννου, Εγκλήματα Ζηλοτυπίας, Εγκληματολογική Θεώρηση και Νομολογία, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2001, 11-12.
 109. Το έγκλημα της απάτης – Θεωρία, Νομολογία, Υποδείγματα, Επιμέλεια και Επεξεργασία Νομολογίας, σε συνεργασία με τις Ε. Αθανασίου και Α. Σόμπολου, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2001, σ. 307-547.
 110. Έρευνα για την Αναίρεση των Βουλευμάτων – Μια «ακτινογραφία» της πορείας τους στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξήχθη σε συνεργασία με τις Ναταλία Παπανικολάου και Ναταλί Τεμπέλη, περ. Ποινικός Λόγος, 1/2001, 21-23.
 111. Νεότερες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις στο Δίκαιο της Παραβατικότητας των Ανηλίκων, περ. Ποινικός Λόγος, 1/2001, 301-308.
 112. Το έγκλημα και οι εγκληματολογικές επιστήμες τον 21ο αιώνα, περ. Ποινικός Λόγος, 3/2001, 801-803 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 63-67.
 113. Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών: Υπέρ ή Κατά; Ένα ψευδοδίλημμα της ελληνικής αντεγκληματικής πολιτικής, περ. Ποινικός Λόγος 4/2001, 1237-1244 = Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου, Ποινικό Δίκαιο και Ναρκωτικά – Πρακτικά Η΄ Πανελληνίου Συνεδρίου, Αθήνα: Π. Ν. Σάκκουλας, 2003, 159-170 = David Deitch / Αννας Τσιμπουκλή (επιμ.), Ανοικτές Διαλέξεις, τχ. 1: Συμβουλευτική στον τομέα της τοξικοεξάρτησης, Αθήνα : Κέντρο Θεραπείας  Εξαρτημένων  Ατόμων, 2009, 31-37  =  Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 121-136.
 114. Επιμέλεια και Παρατηρήσεις στην από 16.11.2000 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επί της υποθέσεως «Σωτήρης και Νίκος Κούτρας ΑΤΤΕΕ κατά Ελλάδος», περ. Ποινικός Λόγος 4/2001, 1511-1518.
 115. Ποινικές διατάξεις που μένουν ανεφάρμοστες: Ενα κρίσιμο πρόβλημα της αντεγκληματικής μας πολιτικής, περ. Ποινικός Λόγος 6/2001, 2175-2179 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Α΄, 2005, 149-158 = Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επίσημοι Λόγοι – Πρυτανεία Γεωργίου Μπαμπινιώτη (2000-2003), τ. 33ος (από 1.9.2001 έως 31.8.2002), Αθήνα 2005, σ. 891-899.
 116. Oικονομικά Εγκλήματα στην Κύπρο. Μια Πολυθεματική Προσέγγιση, εκδ. επιμ. από κοινού με Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή και Ανδρέα Καπαρδή, Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001 (σειρά «Ποινικά» αρ. 60).
 117. Απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, Κριτική επισκόπηση νομολογίας, περ. Ποινικός Λόγος 6/2001, 2567-2595.
 118. Τα προβλήματα των αποφυλακισμένων μέσα από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο συλλογικό έργο «Κοινωνικός Αποκλεισμός», Αθήνα: Αρμός, 2002, 259-271, όπου περιέχονται οι εισηγήσεις τριήμερου συνεδρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 119. Η διαφθορά ως πρόβλημα της ελληνικής αντεγκληματικής πολιτικής, περ. Ποινικός Λόγος, 1/2002, 1-4 = Εγκληματολογικοί Ορίζοντες, τ. Β΄, 2005, 205-212.
 120. Τρομοκρατία και Πολιτικό Έγκλημα, περ. Ποινικός Λόγος, 5/2002, 1647-1651. = Τιμητικός Τόμος Γ. Κασιμάτη, Αθήνα/ Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2011, 209-216.
 121. Ο θεσμός της χορήγησης τακτικών αδειών απουσίας σε κρατουμένους: Πορίσματα από έρευνα στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού (από κοινού με τον Λεωνίδα Κ. Χελιώτη), περ. Ποινικός Λόγος, 5/2002, 2137-2152.
 122. Πρόλογος στα Πρακτικά της Ημερίδας «Η τρίτη ηλικία ως θύμα» (8.5.2002) της Ελληνικής Εταιρείας Θυματολογίας, Αθήνα, 2002, 7-14.
 123. Τεχνικά αποθέματα, ασφαλιστική τοποθέτηση και ποινικές ευθύνες στο δίκαιο της ιδιωτικής ασφάλισης, συμβολή στον Τιμητικό Τόμο «Μνήμη Μιχαήλ Μηνούδη», Αθήνα – Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2003, 317-331.
 124. Δικηγόροι στο στόχαστρο Ποινικών Διώξεων, περ. Ποινικός Λόγος, 1/2003, 1-3, και σε εμπλουτισμένη μορφή υπό τον τίτλο “Το επιτρεπτό της άσκησης ποινικών διώξεων κατά δικηγόρων που εκτελούν τα καθήκοντά τους”, ως συμβολή στον «Τιμητικό Τόμο για τον Νικόλαο Κ. Ανδρουλάκη», Αθήνα: Α. Ν. Σάκκουλας, 2003, 929-933.
 125. Δύο πρόσφατα σημαντικά κείμενα για το δίκαιο των ανηλίκων, περ. Ποινικός Λόγος, 1/2003, 401-405.
 126. Η συμβολή του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου στη διάπλαση της Ποινικής Νομοθεσίας, συμβολή στον συλλογικό τόμο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως νομικός – Η συμβολή του στην αναμόρφωση του ελληνικού δικαίου», Πρακτικά Συνεδρίου υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων (Χανιά, 7-9.7.2001), Αθήνα – Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2003, 221-224.
 127. Βιβλιοκρισία του έργου του Λ. Κοτσαλή, Η Δόμηση του Εγκλήματος, περ. Ποινικός Λόγος, 4/2003, 1785-1786.
 128. Συμμορίες Ανηλίκων στην Ελλάδα. Πορίσματα από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών (από κοινού με την κ. Μαρία Γαλανού και την κ. Πάρη Ζαγούρα), περ. Ποινικός Λόγος, 5/2003, 2205-2218.
 129. A typology of juvenile justice systems in Europe, συμβολή στον Τιμητικό Τόμο για την Αλίκη Γιωτοπούλου–Μαραγκοπούλου, τ. Α΄, Αθήνα: εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2003, 251-273.
 130. Οι αντίστοιχες προς εκείνες των άρθρων 203, 207, 340, 345, 346, 296 ΑΚ πράξεις του δικαίου των δημοσίων έργων ως γενεσιουργοί λόγοι αξιώσεων του εργολάβου για τόκους και ανατοκισμό, γνωμοδότηση από κοινού με τον Καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη και τον Δικηγόρο Ευάγγελο Κ. Μπέη, περ. Δίκη 34: 2003, 480-505.
 131. Απαράδεκτο και αβάσιμο αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής αναφορικά με την ισχύ διαταγής βρετανικού δικαστηρίου κατά τον ΚανΕΚ/44, γνωμοδότηση από κοινού με τον Καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη, περ. Δίκη 34: 2003, 934-946.
 132. Αλλοδαποί, μεταναστευτική πολιτική και εγκληματικότητα, περ. Ποινικά Χρονικά ΝΓ΄ 2003, 577-583 = Τιμητικός Τόμος «Χαριστήριος» για τον Δημήτριο Γ. Νιάνια, Αθήνα: Α. Α. Λιβάνης, 2006, 207-221 = Εταιρία Δικαστικών Μελετών (εκδ. επιμ.), Μετανάστευση και Δίκαιο, Αθήνα/ Κομοτηνή, 2007, 119-138.
 133. Αντεγκληματική πολιτική ΙΙΙ (εκδ. επιμ. με τη συνεργασία Νικ. Κ. Κουλούρη), Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2003, σ. 394 (σειρά «Ποινικά», αρ. 61).
 134. Αντεγκληματική Πολιτική ΙV (εκδ. επιμ. με τη συνεργασία Νικ. Κ. Κουλούρη), Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ.Ν. Σάκκουλα, 2003, 378 (σειρά «Ποινικά», αρ. 62).
 135. Προλεγόμενα στο βιβλίο της Α. Τρωιάνου-Λουλά: Έγκλημα και Μεταφυσική, Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2004, 11-12.
 136. Ο Ανδρέας Λασκαράτος ως πολιτικός και η συμμετοχή του στις εκλογές για την 9η Ιόνιο Βουλή, συμβολή στον συλλογικό τόμο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών «Ανδρέας Λασκαράτος: 100 χρόνια από τον θάνατό του (1901-2001)», Αργοστόλι, 2004, 129-134.
 137. Η νέα ελληνική νομοθεσία για τους παραβατικούς ανηλίκους (ν. 3189/2003) -Από τη θεσμοθέτηση (law in books) στην εφαρμογή (law in action), περ. Ποινικός Λόγος 1/2004, 1-6 = Τιμητικός Τόμος για τον Ιωάννη Μανωλεδάκη, «Δημοκρατία – Ελευθερία – Ασφάλεια, Ι», Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Εκδ. Σάκκουλα, 2005, σ. 401-410.
 138. Η ελληνική δημόσια τάξη ως λόγος αποκλεισμού της εκτελεστότητας αλλοδαπής απόφασης, γνωμοδότηση από κοινού με τον Καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη και τους Δικηγόρους Ευάγγελο Ν. Κουράκη και Ευάγγελο Κ. Μπέη, περ. Δίκη 35: 2004, 280-295.
 139. Έρευνα για την αναίρεση των ποινικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου, από κοινού με τη δικηγόρο Ναταλία Παπανικολάου, περ. Ποινικός Λόγος, 6/2004, σ. 2499-2510.
 140. Νεαροί κρατούμενοι μετά την αποφυλάκισή τους: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα ποσοστά υποτροπής και η περαιτέρω πορεία τους μέσα στην κοινωνία, από κοινού με την Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Σταθουλοπούλου και την Εγκληματολόγο – Δικηγόρο Φωτεινή Μηλιώνη, περ. Ποινικός Λόγος, 6/2004, σ. 2895-2912. Πρβλ. και τη συναφή εργασία: Προβλήματα υποτροπής νεαρών κρατουμένων. Πορίσματα επαναληπτικής (follow-up) έρευνας του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (Πανεπιστήμιο Αθηνών), από κοινού με την Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Σταθουλοπούλου, εις: Στράτου Γεωργούλα (επιμ.), Η εγκληματολογία στην Ελλάδα σήμερα. Τιμητικός Τόμος για τον Στέργιο Αλεξιάδη, Αθήνα: Εκδ. ΚΨΜ, 2007, 45 – 55 και εις: Κ. Δ. Σπινέλλη (επιμ.), Στηρίζοντας τον Ανήλικο Παραβάτη. Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2007, 143-159.
 141. Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων, Αθήνα/ Κομοτηνή: Α.Ν. Σάκκουλας, 2004 (σσ. 434) (πρβλ. κατωτ., 199).
 142. Ομιλία κατά την τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στον καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιο Δ. Σπινέλλη, εις: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επίσημοι Λόγοι – Πρυτανεία Γεωργίου Μπαμπινιώτη (2000-2003), τ. 33ος (από 1.9.2001 έως 31.8.2002), Αθήνα 2005, σ. 707-712 = Ν. Ε. Κουράκη (επιμ.), Οι Ποινικές Επιστήμες στον 21ο Αιώνα. Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Διονύσιο Σπινέλλη, τ. Β΄ Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001, σ. 1314-1319.
 143. Δήμιοι και Θανατικές Εκτελέσεις, περ. Ε-Ιστορικά, τχ. 231 (8.4.2004), 6-12.
 144. Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, περ. Ποινικός Λόγος 2/2005, σ. 393-396. Πρβλ. εισήγηση με τίτλο «Τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας», στα Πρακτικά Ημερίδας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Μεσσηνίας (Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Μεσσηνίας) με θέμα: «Κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ – Δράσεις κοινωνικής υποστήριξης του ευρύτερου πληθυσμού και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», Καλαμάτα, Ιούνιος 2005, σ. 81-86, καθώς και εισήγηση στο περ. «Φιλελεύθερη Εμφαση», τχ. 23, Απρίλιος-Ιούνιος 2005, σ. 145-154, με τίτλο: «Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας ως μέσο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας».
 145. Συμβολές στη Μελέτη της Ανακριτικής, Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2005 (α΄ έκδ. 2004), επιμέλεια συλλογικού έργου και συγγραφή των εκεί μελετών “Προβλήματα Ανακριτικής στο Ελληνικό Δίκαιο της Απόδειξης” (σ. 21-47 – πρβλ. ανωτ., αρ. 35) και “Εισαγωγή στη Δικαστική Γραφολογία” (σ. 155-182 – πρβλ. ανωτ., αρ. 34).
 146. Δικαστικές πλάνες και αποζημίωση των θυμάτων τους. Με αφορμή τη συμπλήρωση 5ετίας από την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας, περ. Ποινικός Λόγος, 6/2005, 1885-1888. Επίσης, με επικαιροποιημένη μορφή και τίτλο: “Δικαστικές Πλάνες και Αποζημίωση των Θυμάτων τους”, στον Τιμητικό Τόμο για τον Καθηγ. Μιχ.Π. Σταθόπουλο, Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2010, σ. 1233-1238.
 147. Εμφυλη Εγκληματικότητα. Ποινική και εγκληματολογική προσέγγιση του φύλου, Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2006, επιμέλεια του συλλογικού έργου και συγγραφή των Προλεγομένων του τόμου, αυτόθι, σ. 15-30.
 148. Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη «μεταξύ της θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης». Μια εγκληματολογική προσέγγιση, συμβολή στον Τιμητικό Τόμο Γενέθλιον Αποστόλου Γεωργιάδη, Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, τ. ΙΙ, 2006, 2689-2720.
 149. Ασφάλεια και Ελευθερία. Τα μεταξύ τους στατικά και δυναμικά όρια, περ. Νομικό Βήμα, 54 (2006), 1217-1226 και εις: Χ.Μ. Ζαραφωνίτου (επιμ.), (Αν)ασφάλεια, Αντεγκληματική Πολιτική και Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2007, 15-33.
 150. Θέσεις γύρω από την αναθεώρηση των κυρώσεων και σωφρονιστικών θεσμών του Ποινικού Κώδικα, περ. Ποινικός Λόγος, 1/2006, σ. 3-10 και στον Τιμητικό Τόμο για την Καθηγήτρια κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2008, σ. 1261-1274.
 151. Επιμέτρηση της Ποινής και Αντεγκληματική Πολιτική, περ. Ποινικά Χρονικά ΝΖ΄ 2007, 289-295 και σε γαλλική απόδοση: Le prononcé de la peine et les Droits de l’ Homme, εις: Alice Yotopoulos – Marangopoulos (dir.), Droits de l’ Homme et Politique anticriminelle, Athènes/Komotini/Bruxelles, 2007, 31 – 52. Επίσης, με τίτλο “Επιμέτρηση της ποινής και Δικαιώματα του Ανθρώπου”, στον Τιμητικό Τόμο για τον Καθηγητή Αργύριο Καρρά, Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2010, σ. 79-95.
 152. Το ποινικό δίκαιο της ανώνυμης εταιρίας υπό το πρίσμα του νέου εταιρικού και χρηματιστηριακού δικαίου (ν. 3016/2002, 3340/ 2005 και 3604/ 2007) (από κοινού με τον Δημ. Ζιούβα), περ. Ποινικός Λόγος, 1/ 2007, 5-29 και στο συλλογικό έργο του ιδίου σε συνεργ. με Δημ. Ζιούβα “Τα Οικονομικά Εγκλήματα, ΙΙ” Αθήνα/ Κομοτηνή: Α.Ν. Σάκκουλας 2007, 117-170 (πρβλ. ανωτ., αρ. 14).
 153. Ενταξη αλλοδαπών στην Ελλάδα, Παρατηρήσεις με την ιδιότητα του συντονιστή αυτής της θεματικής ενότητας σε Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή από τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (28 – 29.11.2006), εις: Αθ. Π. Συκιώτου (επιμ.), Αλλοδαποί στην Ελλάδα: Ενταξη ή Περιθωριοποίηση;, Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2007, 105 – 108.
 154. To πρόβλημα της ανεπαρκούς αιτιολογίας κατά την επιμέτρηση της ποινής, περ. Ποινικός Λόγος, 3/2007, 545-548 = Αγγ. Πιτσελά (επιμ.), Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη, Συνέδριο προς τιμή του Ομότιμου Καθηγητή Στέργιου Αλεξιάδη, Αθήνα / Θεσσαλονίκη: εκδ. Σάκκουλα, 2012, 61-67 (επικαιροποιημένη μορφή).
 155. Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, Αθήνα/ Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2007, επιμέλεια του συλλογικού έργου: και συγγραφή Προλεγομένων του τόμου, σ. 7-11.
 156. Ευθανασία: Ενα Ακανθώδες Ζήτημα, Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2007, επιμέλεια (από κοινού με την Κ.Δ. Σπινέλλη) του συλλογικού έργου και τελική θεώρηση της εισαγωγής και της Εκθεσης των Πορισμάτων του τόμου, σ. 9-15, 17-62.
 157. Μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για μείωση της υποτροπής, αλλά και για μια αντεγκληματική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο, περ. Ποινικός Λόγος, 2/ 2008, σ. 253-257 = Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Στέργιο Αλεξιάδη, Αθήνα/Θεσσαλονίκη: Εκδ. Σάκκουλα, 2010, σ. 517-525.
 158. Θεωρία της Ποινής. Μια Εισαγωγή, Αθήνα/Θεσσαλονίκη: Εκδ. Σάκκουλα, 2008 (σσ. 215).
 159. Αποκάλυψη των “σκανδάλων” με αθέμιτα τεχνολογικά μέσα και προστασία της αξίας του ανθρώπου, περ. Δίκαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΔιΜΕΕ), 5: 2008, 299 – 302.
 160. Εγκλημα και εγκληματολογία μέσα από την προοπτική του 2020…, περ. Νέοι, Εγκλημα και Κοινωνία (έκδοση του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού, Παν/μιο Αιγαίου), τχ. 1, Νοέμβριος 2008, σ. 20–23.
 161. Strafrecht und Utopie, συμβολή στον Τιμητικό Τόμο (Festschrift) για τον Καθηγητή Manfred Seebode, De Gruyter Verlag, 2008, 3-13 (για το ελληνικό κείμενο αυτής της μελέτης, βλ. ανωτ., αρ. 28)
 162. Die Rolle des Kriminologen bei der Gestaltung der Kriminalpolitik, συμβολή στον Τιμητικό Τόμο (Festschrift) για τον Καθηγητή Klaus Tiedemann, Carl Heymanns Verlag, 2008, 1577-1581 (για το ελληνικό κείμενο αυτής της μελέτης, βλ. ανωτ., αρ. 103).
 163. Οδηγός Εγκληματολογικής Βιβλιογραφίας, Αθήνα/Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2008, επιμέλεια (από κοινού με τον Χρ. Τσουραμάνη και συντονισμός της Μαρίας Γαλανού).
 164. Μορφές σχολικής βίας και δυνατότητες αντιμετώπισής της, εις: περ. Ποινικά Χρονικά, ΝΘ΄2009, 865–871 = Θεόδ. Β. Θάνος (επιμ.), Παιδική Παραβατικότητα και Σχολείο. Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας, Ωδείο Ρεθύμνου (1.4.2009), Αθήνα: εκδ. Τόπος, 2009, 85–115 = ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 11, Ιούλιος 2009 = (εν μέρει) Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (επιμ. Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου), Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2010, σ. 259–272, με τίτλο μελέτης: “Δυνατότητες αντιμετώπισης της οργανωμένης σχολικής βίας (bullying)”.
 165. Οι βίαιες πράξεις και η λογική τους, επιμέλεια (από κοινού με την Ντόρα Περτέση) του συλλογικού έργου, Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2009.
 166. (Αν)ασφάλεια, Τιμωρητικότητα και Αντεγκληματική Πολιτική, Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2009, επιμέλεια (από κοινού με τη Χριστίνα Ζαραφωνίτου) της παρουσίασης και των πορισμάτων διενεργηθείσας έρευνας – στο ίδιο πλαίσιο βλ. και το δημοσίευμα «Ο φόβος του εγκλήματος στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και οι τάσεις αυστηροποίησης της ποινικής καταστολής», περ. «Ποινικός Λόγος», 2008, 1007-1015.
 167. Το μέλλον της εγκληματικότητας και η εγκληματολογία του μέλλοντος υπό τη σκιά της παγκοσμιοποίησης, περ. Ποινική Δικαιοσύνη και Εγκληματολογία, τχ. 2: Οκτώβριος 2009, 67-73.
 168. Hans-Heinrich Jescheck, In memoriam, περ. Ποινικά Χρονικά, ΝΘ΄ 2009, 959.
 169. Κλασικά Ιδεώδη για μια Σύγχρονη Παιδεία, Αθήνα: Ροές / Δοκίμια, 2009, σσ. 162.
 170. Δυνατότητες αξιοποίησης στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη νομική σκέψη, Συμβολή στον Τιμητικό Τόμο για την Καθηγήτρια Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Αθήνα / Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2010, 1239–1260. Σημειώνεται ότι ο Νέστωρ Κουράκης ήταν επίσης ο επί κεφαλής της Συντακτικής Επιτροπής για την έκδοση αυτού του Τιμητικού Τόμου.
 171. 12 + 1 Αναγκαίες Βελτιώσεις της Ποινικής Νομοθεσίας περί Ανηλίκων Δραστών, περ. “Ποινικός Λόγος”, τχ. 3/2009, σ. 395 – 397 = ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 13, Φεβρουάριος 2010.
 172. (Αν)Αξιοπιστία των αστυνομικών στατιστικών;, ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 14, Απρίλιος 2010.
 173. Ηγέτες σε Εποχή Κρίσης. Οι “κόκκινες γραμμές” που ένας πολιτικός πρέπει απαρέγκλιτα να τηρεί, εφημ. “Βήμα”, ειδικό ένθετο “Βήμα Ιδεών”, 5.6.2010, σ. 22.
 174. Η προσέγγιση της ρυθμιστικής αρχής (ΕΣΡ) στο ζήτημα της χρηματοδότησης του κινηματογράφου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, περ. Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΔιMEE), 7:2010, 494-497.
 175. The Future of Criminality and the Criminology of Future under the Shadow of Globalization, Συμβολή στον Τιμητικό Τόμο για τον Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, τ. ΙΙ, 2010, 1873-1887.
 176. Εισαγωγικά στη Γυναικεία Εγκληματικότητα, εφημ. “Βήμα”, ειδικό ένθετο “Βήμα Ιδεών”, 6.11.2010, σ. 23-24.
 177. Εθισμός στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 16, Νοέμβριος 2010 = περ. Ποινικός Λόγος, 2009, 1089-1093=υπό δημοσίευση στο έργο: Α. Κουμούλα/Κ. Σκλάβου (επιμ.), Εξαρτήσεις στην Εφηβεία: Οι κίνδυνοι, η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους, εκδ. Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Σισμανόγλειο ΓΝΑ, 2013.
 178. Διαμεσολάβηση, συνδιαλλαγή και εξώδικη επίλυση ποινικών διενέξεων, συμβολή στο συλλογικό έργο: Θεόδ. Π. Θάνος (επιστ. επιμ.), Η Διαμεσολάβηση στο Σχολείο και την Κοινωνία, Αθήνα: Πεδίο, 2011, 141-148.
 179. Χτυπώντας τις ρίζες της βίας στη σύγχρονη Ελλάδα, ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 18, Απρίλιος 2011.
 180. Καταπολεμώντας τη διαφθορά στην Ελλάδα, ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 19, Ιούλιος 2011.
 181. Confronting Corruption in Greece, αγγλόφωνη έκδοση του ηλεκτρονικού εγκληματολογικού περιοδικού theartofcrime.gr, issue 3, May 2011 (πρβλ. κατωτ. 193).
 182. Στο μυαλό ενός τρομοκράτη, περ. Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ. 516, Ιούνιος 2011, 26-27.
 183. O παραβατικός έφηβος, στον Τιμητικό Τόμο (Αφιέρωμα) για την Καθηγήτρια Ισμήνη Ανδρουλιδάκη-Δημητριάδη, Αθήνα- Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2011, σ. 237-245 = Θεόδ. Β. Θάνος (επιμ.), Παιδική Παραβατικότητα και Σχολείο. Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας, Ωδείο Ρεθύμνου (1.4.2009), Αθήνα: Εκδ. Τόπος, 2009, 137-146 = τόμος “Παιδεία”. Πρακτικά επιστημονικής Διημερίδας Ιονίου Σχολής, Δεκέμβριος 2008, Αθήνα: εκδ. Γρηγόρη, 2010: 156-168 = Ηλίας Ε. Κουρκούτας & Θεόδωρος Β. Θάνος (επιμ.), Σχολική βία και παραβατικότητα, Αθήνα: Τόπος, 2013, σ. 113-121.
 184. Diritto penale e utopia, περ. Diritto penale XXI secolo, anno X – 1/2011, σ. 161–171 (πρβλ. και ανωτ., αρ. 28).
 185. Προλεγόμενα στον τόμο “Διεπιστημονικότητα, Διεταιρικότητα και Κοινωνική Ενταξη του Νεαρού Παραβάτη” με επιμ. Πάρης Ζαγούρα, Αθήνα/ Κομοτηνή: Α.Ν. Σάκκουλας, 2011, σ. 13-15.
 186. Το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως φορέας διδασκαλίας και έρευνας στον χώρο της Εγκληματολογίας, στον τόμο: Εγκληματολογία: Διδασκαλία και Ερευνα στην Ελλάδα. Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, με επιμ. Ν. Κουράκη, Χρ. Ζαραφωνίτου, Χρ. Τσουραμάνη και Ευ. Χαϊνά, Αθήνα-Κομοτηνή: Aντ. Ν. Σάκκουλα, 2011, σ. 559-571.
 187. Μια χρονική συγκυρία, Δύο θάνατοι, Ένα μήνυμα, στο: ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό theartofcrime.gr, τεύχος 20, Νοέμβριος 2011.
 188. Βιντεοσκοπημένη Συνέντευξη σε θέματα αντεγκληματικής πολιτικής, ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό the artofcrime.gr, τεύχος 20, Νοέμβριος 2011.
 189. Διαχρονικές αρχές βυζαντινής στρατηγικής και τακτικής, με πρόλογο Βασιλείου Μαρκεζίνη και επίλογο Σπύρου Τρωιάνου, Αθήνα: εκδ. Ποιότητα, 2012, σσ. 181.
 190. Για μια μεταναστευτική πολιτική με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό the artofcrime.gr, τεύχος 20, Μάρτιος 2012.
 191. Περί πολιτικής βίας από πολίτες στην Ελλάδα σήμερα. Η προσέγγιση της αντεγκληματικής πολιτικής, περ. Ποινικά Χρονικά, ΞΒ΄2012, σ. 81-90.
 192. Βία και Δημοκρατία. Πολιτικές Υποθήκες του Παν. Κανελλόπουλου για την Πολιτική Βία, ελλην. έκδ. του περ. “Foreign Affairs”, Ιούλιος 2012, σ. 86-97˙ πρβλ. τη μελέτη: Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Πολιτική Βία. Εναντίωση στη Βία αλλά και Μετριοπάθεια στην Αντιμετώπιση των Ηπιότερων Μορφών της, εις: Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου (επιμ.), Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο (Αθήνα, 22-25.11.2012), Αθήνα 2013, σ. 127-142.
 193. Διαφάνεια και Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Αθήνα/ Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2012, επιστημ. επιμέλεια, από κοινού με Κ.Δ. Σπινέλλη και Π. Ζαγούρα, του έργου -στον τόμο αυτό περιλαμβάνεται (σ. 299-314) και η μελέτη του Ν. Κουράκη: Καταπολεμώντας τη διαφθορά στην Ελλάδα (πρβλ. ανωτ., αρ. 181).
 194. Η πορνογραφία ανηλίκων στο διαδίκτυο (άρθρο 384 Α ΠΚ). Τα όρια μιας δικαιοκρατικής και εφικτής ποινικής καταστολής της, περ. «Εγκληματολογία», Ι/2012, 14-23.
 195. Ενας δεκάλογος λειτουργίας πανεπιστημιακού κέντρου ερευνών για εγκληματολόγους και ποινικολόγους στην Ελλάδα. Το παράδειγμα του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (με επισυναπτόμενη μετάφραση στα αγγλικά), εις: Χριστ. Ζαραφωνίτου (επιμ.), Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, Προκλήσεις και Προοπτικές, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2012, 116-128.
 196. Εισαγωγή στο έργο: «Διακρίσεις: Πολιτικές, Νομικό Πλαίσιο, Πρακτική Εφαρμογή», Αθήνα: Επάνοδος (Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων), 2012.
 197. Εισαγωγή στη Μελέτη του Αστυνομικού Αφηγήματος, στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.theartofcrime.gr, τεύχος 24, Απρίλιος 2013.
 198. Συμβολή στη μελέτη των πηγών του έργου «Τακτικά» Λέοντος Στ’ του Σοφού και του τρόπου προσέγγισης από αυτό των θρησκευτικών ζητημάτων, στον: Τιμητικό Τόμο για τον Καθηγητή Σπ. Τρωιάνο, Αθήνα, 2013, σ. 665-698 (πρβλ. ανωτ., αρ. 189).
 199. Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων. Ποινική και Εγκληματολογική Προσέγγιση, Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2012 (β΄ επαυξημένη έκδοση), σσ. 806 (πρβλ. ανωτ., αρ. 141).
 200. Δυνατότητες αντιμετώπισης της πολιτικής βίας. Η προσέγγιση της αντεγκληματικής πολιτικής, εις: Χρ. Μ. Ζαραφωνίτου, Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης, Πρακτικά Ημερίδας, Αθήνα: Διόνικος, 2013, 75-84 (πρβλ. ανωτ., αρ. 191).
 201. Confronting Corruption in Greece and Italy (in collaboration with Prof. Grazia Mannozzi), in: Professor Dr. Chr. Dedes in memoriam (Gedächtnisschrift), Athen/Komotini: Ant. N. Sakkoula, 2013, 11-44.
 202. Oι παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης σε σχέση με το ελληνικό στοιχείο Ιμβρου και Τενέδου, περ. «Νέα Πολιτική», Αύγουστος 2013, σ. 46-49 και διαδικτυακά.
 203. Η δωροδοκία από την άποψη της αντεγκληματικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις συστάσεις προς την Ελλάδα της GRECO, Εισήγηση κατά το 6ο Συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων (Αθήνα, 31.5.2013), εις: Πρακτικά του ενλόγω Συνεδρίου, με τίτλο: Η Ποινική Διαχείριση της Δωροδοκίας, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, σ. 109-127 = ΠοινΧρ ΞΓ’ 2013, 561-567.
 204. Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός πολιτικού ηγέτη, περ. «Νέα Πολιτική», Σεπτέμβριος 2013, σ. 49-54 και διαδικτυακά.
 205. «Τεχνάσματα του Πολέμου» κατά το Διεθνές Δίκαιο, συμβολή στον Τιμητικό Τόμο για τον Καθηγητή Σπ. Βρέλλη, Aθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2014, σ. 503-508 (πρβλ. και ανωτ., αρ. 189).
 206. Πώς να αντιμετωπισθεί η «Χρυσή Αυγή», περ. «Νέα Πολιτική», Οκτώβριος 2013, σ. 10-11 και διαδικτυακά.
 207. Εναλλακτικό Σχέδιο οικονομικής στρατηγικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη, περ. «Νέα Πολιτική», Οκτώβριος 2013, σ. 56-58 και διαδικτυακά.
 208. Επιτυχημένες «Καλές Πρακτικές» κατά της Διαφθοράς. Τα παραδείγματα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης, Εισήγηση που παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς», με συνδιοργάνωση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε και της Γεν. Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης (Αθήνα, 19.12.2013), περ. «Εγκληματολογία» 2013, τχ. 1-2, 34-37.
 209. Ο εξέχων ρόλος της Μεσαίας Τάξης στα Πολιτικά του Αριστοτέλους, περ. «Νέα Πολιτική», Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013, σ. 52-53 και διαδικτυακά.
 210. 3+4 ιδέες για λιγώτερους φόρους και περισσότερη ανάπτυξη, περ. «Νέα Ποιλιτική», Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014, σ. 6-7 και διαδικτυακά.
 211. Συνηγορία για μια πολιτιστική σύγκλιση της Ευρώπης, περ. «Νέα Πολιτική», Μάρτιος 2014, σ. 53-54 και διαδικτυακά.
 212. Οκτώ πυλώνες του ΟΟΣΑ για μια πιο εξορθολογισμένη δημόσια διοίκηση, περ. «Νέα Πολιτική», Απρίλιος 2014, σ. 68-69 και διαδικτυακά.
 213. Εισαγωγή στη μελέτη των εγκλημάτων από ερωτικό πάθος, περ. De Jure (Νομικό Περιδικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νέων Νομικών Αθήνας – ELSA), τ.χ. 9, Ιαν.–Μάρτιος 2014, 21-24 και διαδικτυακά = Αίνος Μνήμης Καθηγητού Ηλία Κρίσπη, Αθήνα/ Θεσσαλονίκη: εκδ. Σάκκουλα, 2015, 333-340.
 214. Επίκαιρες σκέψεις του Ισοκράτη για την έξοδο από την σημερινή κρίση. Εντυπωσιακές ομοιότητες δύο ιστορικών περιόδων του Ελληνισμού, περ. «Νέα Πολιτική», Μάιος 2014, σ. 12-15 και διαδικτυακά.
 215. Οκτώ μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανεργία των νέων, περ. «Νέα Πολιτική», Σεπτ.-Οκτ. 2014, σ. 15-18 και διαδικτυακά.
 216. Towards a Greek immigration policy with humanity and an effective outcome, in: European Public Law Series, vol. CXIII, Contemporary Immigration in Greece: A Sourcebook, edited by Th. Fouskas & Vas. Tsevrenis, 2014, pp. 45-49.
 217. Attitudes in Greece regarding corruption and towards ways of copying with it, περ. «Εγκληματολογία» 2014, τχ. 1-2, 142-149.
 218. Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι; περ. «Νέα Πολιτική», Ιαν.- Φεβρ. 2015, σ. 8 και διαδικτυακά.
 219. Ενας δεκάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, περ. «Νέα Πολιτική», Ιαν.–Φεβρ. 2015, σ. 68-69 και διαδικτυακά.
 220. Πέντε χρόνια μνημόνιο: Τι έφταιξε και τι μπορεί να γίνει, περ. «Νέα Πολιτική», Μάιος–Ιούνιος 2015, σ. 8-9 και διαδικτυακά.
 221. Ανάγκη μιας αξιοκρατικής και «ανοιχτής» παιδείας, περ. «Νέα Πολιτική», Μάιος–Ιούνιος 2015, σ. 62-63 και διαδικτυακά.
 222. Anti-corruption efforts in Greece: Between Law in Books and Law in Action, in: “The Art of Crime”, English internet edition (theartofcrime.gr), issue 7, July 2015.
 223. Editorial με τίτλο: “An Introduction to the Special Issue on the Problem of Corruption and on Feasible Ways of Tackling it”, in: “The Art of Crime”, English internet edition (the artofcrime.gr), issue 7, July 2015. .
 224. Δυσχέρειες στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς, Παρατηρήσεις με την ιδιότητα του προεδρεύοντος στη συνεδρία με αντικείμενο τα εγκλήματα διαφθοράς, σε συνέδριο στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, 24 & 25.4.2015, εις: Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι (επιστ. εποπτ.), Εγκλημα & Διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα, τ. 3., Αθήνα: έκδ. Δίκαιο και Οικονομία, 2015, σ. 580-582.
 225. Δημόσια Διοίκηση και Διαφθορά. Το Πρόβλημα και οι Τρόποι Επίλυσής του, επιμ. από κοινού με Αναστ. Σαμαρά-Κρίσπη και με τη συνεργασία Σίλιας Λιάγκουρα, Αθήνα/ Κομοτηνή: εκδ. Αντ.Ν. Σάκκουλα, 2015.
 226. «Στάσεις» για τα αίτια της διαφθοράς στην Ελλάδα και για τις δυνατότητες αντιμετώπισής της σε περίοδο κρίσης. Πορίσματα έρευνας σε φοιτητές Ελληνικών πανεπιστημίων, στο συλλογικό έργο: «Δημόσια Διοίκηση και Διαφθορά. Το Πρόβλημα και οι Τρόποι Επίλυσής του», 2015 (ανωτ., αρ. 225).
 227. Ο θεσμός του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, ΠοινΧρ ΞΕ’ 2015, 321-325.
 228. Περί εθνικής ομοψυχίας ως ακρογωνιαίου λίθου της εθνικής ανασυγκρότησης, περ. «Νέα Πολιτική», Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2015 και διαδικτυακά.
 229. Ο διορισμός βουλευτών ως υπουργών και η διάκριση των εξουσιών, περ. «Νέα Πολιτική», Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2015 και διαδικτυακά.
 230. Η δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα – Finis Graeciae; (περ. «Νέα Πολιτική», υπό δημοσίευση)
 231. The Protection of Whistleblowers in Greece following the Introduction of Law-Nr. 4254/2014. Some Critical Remarks. Paper presented in Nicosia, within the frame of a Conference on Whistleblowing (“SpeakUp Conference), which was organized by Transparency International Cyprus on 22.10.2015 (υπό δημοσίευση).